Press "Enter" to skip to content

NIKMATI ALAM SEMULAJADI TAIWAN BERSAMA KELUARGA

PERCUTIAN MENIKMATI ALAM SEMULA JADI UNTUK SEKELUARGA DI TAIWAN

Tahukah anda, Taiwan adalah destinasi percutina yang sempurna untuk seisi keluarga? Biro Pelancongan Taiwan telah menyenaraikan aktiviti dan destinasi berunsurkan alam semula jadi yang sesuai untuk dikunjungi oleh seisi keluarga, antaranya adalah : 

  1. Lawati Taman Negara: Taiwan mempunyai beberapa taman negara yang indah, seperti Taman Negara Taroko, Taman Negara Yushan dan Taman Negara Kenting, yang mempamerkan keindahan semula jadi negara ini. Pengunjung boleh mendaki, berkhemah dan menerokai taman ini bersama keluarga mereka.
  2. Terokai Desa: Kawasan luar bandar Taiwan dipenuhi dengan pekan kecil, ladang dan landskap yang indah. Pengunjung boleh menaiki basikal secara santai atau memandu melalui kawasan luar bandar, berhenti di ladang untuk memetik buah-buahan dan menikmati pasar makanan dan kraf tempatan.
  3. Lawati Ladang Teh: Taiwan terkenal dengan teh berkualiti tinggi, seperti teh oolong dan teh hitam. Pengunjung boleh melawat ladang teh dan belajar tentang penanaman dan pemprosesan teh. Sesetengah ladang teh juga menawarkan pengalaman merasa teh. Pastikan anda berkunjung ke Yuyupas untuk bertemu kaum Tsou yang mengusahakan ladang teh di sana!
  4. Mandi Air Panas: Taiwan mempunyai beberapa mata air panas, termasuk beberapa mata air panas yang mesra keluarga. Pengunjung boleh berendam di mata air panas semula jadi, berehat di pusat peranginan spa dan menikmati sifat penyembuhan air tersebut.
  5. Menyaksikan Ikan Paus: Taiwan adalah salah satu daripada beberapa tempat di dunia di mana pengunjung boleh melihat ikan paus biru yang cantik. Lawatan untuk menyaksikan ikan paus boleh didapati di beberapa lokasi, termasuk Taitung dan Hualien.
  6. Alami Kehidupan Ladang: Taiwan mempunyai banyak pengalaman pertanian yang mesra keluarga, seperti memerah susu lembu, memberi makan kambing dan menunggang kuda. Pengunjung juga boleh mempelajari kaedah tradisional menghasilkan makanan, seperti padi dan ternakan ikan. Saranan utama kami – Qin Jing Farm!
  7. Tonton Kelip-kelip: Taiwan mempunyai beberapa lokasi di mana pengunjung boleh menonton paparan kelip-kelip yang memukau pada waktu malam. Ini adalah pengalaman ajaib untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
  8. Lawati Rizab Rama-rama: Taiwan mempunyai beberapa rizab rama-rama yang menawarkan pameran bercirikan pendidikan dan interaktif. Pelawat boleh belajar tentang spesies rama-rama yang berbeza, habitatnya dan peranannya dalam ekosistem.
  9. Memetik Buah: Taiwan terkenal dengan buahnya, seperti mangga, nanas (terdapat Pelabuhan lama yang digelar Pelabuhan Pisang di Kaohsiung – kunjunginya untuk menyaksikan pelbagai kapal perang hebat, keindahan, keunikan pasar budaya dan lain-lain) dan buah naga. Pengunjung boleh melawat ladang buah-buahan dan memetik buah mereka sendiri, yang merupakan aktiviti yang menyeronokkan untuk kanak-kanak.
  10. Sertai Perayaan Tempatan: Taiwan mempunyai beberapa perayaan sepanjang tahun, seperti perayaan tanglung, festival bot naga dan pesta hantu. Pengunjung boleh mengambil bahagian dalam perayaan ini dan merasai sendiri budaya dan tradisi Taiwan. 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!