Press "Enter" to skip to content

MAGIS MALAYNEUM DI MALAWATI

Selepas kejayaan Konsert Transcendence 20 Tahun di Stadium Malawati, Shah
Alam pada 2 November tahun 2019 sejurus sebelum pandemik Covid-19, tahun ini Butterfingers ingin membawa pengikut-pengikut kultus menyusuri kembali, imbauan rasa nostalgia kegemilangan kemuncak muzik mereka dalam era album ke-4 Malayneum menerusi Konsert Malayneum 23 di Stadium Malawati, Shah Alam pada 7 Oktober tahun ini.

Antara teraju utama kumpulan Butterfingers, LoQue atau Khairil Ridzwan Annuar berkata, idea ini
sudah lama tersimpan di benak pemikiran saya sebaik selepas kejayaan Konsert Transcendence 20,
namun terbantut akibat dunia diserang pandemik untuk beberapa tahun. Maka tahun 2023 ini dilihat ‘cuaca’ yang agak baik untuk kami laksanakannya.

Kata LoQue “Butterfingers percaya semua pendengar dan pengikut kultus kami sentiasa dahagakan persembahan kami secara ‘live’. Kami juga percaya, tindak balas kimia yang kami salurkan apabila kami berempat berentap bersama di atas pentas sejak pasca Transcendence 20 bakal menggamit nostalgia serta mengukir memori baru baik kepada penonton juga kepada kami ahli kumpulan.”

Apabila ditanya mengapa tujuan utama Konsert Malayneum 23 ini diadakan adalah kerana
Butterfingers pada tahun 2001 ketika itu sedang ligat menghasilkan album demi album sejak album pertama iaitu 1.2 Milligrams. Ketika album ke-3 Butterfingers Transcendence belum selesai mendapat menempa nama di arus perdana, tanpa melengahkan masa Butterfingers terus telah mengeluarkan album ke-4 mereka Malayneum dengan bunyi-bunyian yang lain dari album-album sebelumnya.

Menurut LoQue, “Dari perspektif syarikat rakaman, album ini telah dikira sebagai ‘bunuh diri secara komersial’ kerana kami (Butterfingers) telah pusing 180 darjah bunyi-bunyian kami untuk lari dari bunyi-bunyian album Transcendence sebelum itu. Oleh kerana album Malayneum ini dilihat sebagai janggal dan aneh dari album-album sebelumnya, juga atas beberapa faktor lain yang tak dapat dielakkan, maka kami tidak sempat untuk meraikan album ini secara sepenuhnya ketika itu. ‘Tour’ (kembara) Malayneum tidak dapat diraikan sepenuhnya maka telah dipendekkan..”

“Oleh itu, album ini dianggap ‘setengah masak’ kerana kami tidak dapat bermain ‘live’ lagu-lagu dari album Malayneum secara menyeluruh. Jadi, Konsert Malayneum 23 ini bakal menyaksikan lagu-lagu dari album Malayneum antaranya, akan dimainkan dalam perspektif yang berbeza di era yang berbeza untuk semua yang hadir nanti.” tambah LoQue.

Emmett yang bakal tampil bermain gitar semula atas permintaan ramai, dia berkata, “Saya begitu
teruja dan hanya berharap untuk ‘menghidangkan’ satu persembahan yang boleh diingati dan luar
biasa. Tidak lebih dari itu. Yang paling penting adalah untuk saya sendiri merasa puas yang
betul-betul puas, ini kerana jika diri saya dapat rasai kepuasan tersebut, maka sudah pasti anda
semua yang hadir tentu akan lebih puas, sepuas-puasnya.”

Tambah Emmett lagi, “Malayneum adalah satu album ‘underrated’ yang lahir sebelum kami
memasuki “Era hibernasi peti ais” (hiatus) dan seluruh ahli kumpulan tidak dapat berpeluang
meraikannya dengan secukupnya. Kebanyakan lagu-lagu dalam album ini juga kesemuanya jarang
dimainkan di atas pentas dan ada yang langsung tidak pernah dipersembahkan. Album ini datang
dengan bunyi-bunyian yang tidak ‘grunge’ seperti kebanyakan album yang kami ada.”

LoQue pula menambah, “Trek-trek dalam album Malayneum sangat berbeza berbanding album kami yang lain. Ketika merakamkan album ini, kami agak bosan dengan ‘power chords’, otak kami juga telah pecah kepada pelbagai saluran kreativiti. Ini kerana ketika itu Emmett dan saya dipengaruhi oleh muzik-muzik yang di luar aliran ‘rock’ mahupun ‘grunge’. Album Malayneum ini juga secara kiasannya ibarat ‘senjakala’ kerana ia perantara antara siang dan malam.”

“Oleh kerana itu, kami menyuntik elemen-elemen akustik dan elektronik seperti penggunaan
ensemble biola ‘string quartet’, ‘horn section’ (trumpet dan trombol) dan juga permainan runut
sampel-sampel (antaranya suara Cikgu, Allahyarham Tan Sri P.Ramlee) dan synthesizer.”

Bercerita perihal Malayneum, Loque berkongsi lagi, “Apabila memikirkan kembali sekarang, 2 dekad selepas dikeluarkan, saya boleh katakan Malayneum sangat menonjol sebagai satu album kami yang paling unik. Album ini berada di antara grunge, alternatif dan indie rock. Album ini juga berada dalam kategori sendiri dalam “satu ruang” yang menarik, sukar untuk kami letakkan dalam mana-mana kategori. Kami yang ketika itu, sedang giat menyiapkan beberapa lagu dan album, namun boleh beralih daripada era grunge kepada sesuatu yang “lain”. Ia seperti album yang terperangkap dalam transit antara 2 era, tidak berada dalam mana-mana acuan tertentu. Selepas 20 tahun, kami bersyukur kerana kami membawa haluan tersebut yang belum pernah lagi dibawa Butterfingers tetapi Malayneum cukup siap dan berada dalam liganya sendiri”

Kadak pula berkata “Malayneum ini adalah satu karya yang ‘diperam’ dan ‘masak ranum’. Pendengar album ini diharap dapat alami semua lagu dan menikmatinya dengan baik terutamanya pada persembahan malam nanti. Mari sama-sama runtuhkan tembok yang membatasi pilihan musikaliti Butterfingers yang susah lagi bersama sekarang kerana kekangan masa masing-masing dari kami.

Ini juga masanya kita berkumpul, alami dan hargai usaha keseluruhan bunyi-bunyian lagu dari album Malayneum. Kalau bukan masa anniversary (ulang tahun ke 20) ini, bila lagi?.”
Mengakhiri perbualan bersama Kadak, dia memberi tafsiran bahawa “Lagu-lagu dari album
Malayneum ini sebagai ‘gelap’ atau ‘abyss’, bermaksud kebanyakan lagu adalah bermain dengan
satu kitaran percikan emosi dan liriknya dititipkan transisi perasaan yang mahu dizahirkan. Pada
malam konsert nanti kami akan cuba menjanjikan kelainan. Untuk yang mahu tahu apa kelainan yang akan kami bawa, maka ‘wajib’ membeli tiket sebelum terlambat dan rugi.”

Konsert Malayneum 23 Butterfingers bakal diadakan pada tanggal 7 Oktober depan di Stadium
Malawati, Shah Alam. Lokasi ini sekali lagi dipilih kerana kapasiti penonton yang boleh memuatkan sehingga lebih 8000 penonton dalam satu-satu masa.

Tiket konsert sudah mula dijual! Zon tempat duduk mula dijual dengan harga bermula RM99
(Ginseng), RM135 (Suddenly), RM199 (Pacific) dan RM249 (Mating Season). Manakala untuk zon
berdiri, harga tiket boleh didapati pada harga RM169 (Malayneum) sahaja.

Serta tambahan tempat duduk utama dengan harga bermula RM499 (Malayneum Deluxe) untuk
pembeli bergambar bersama (meet & greet) dan memiliki barangan rasmi (official merchandise).
Segala urusan pembelian tiket adalah menerusi www.ticket2u.com.

Sebarang info lanjut mengenai penganjuran Konsert Malayneum 23, terus hantarkan emel anda ke
penerbitanpancasona@gmail.com atau hubungi 012-2032585 (Penerbitan Pancasona).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!